IMPACT Norway mobiliserer ressurser til prosjekter som arbeider målrettet for å forebygge unødvendig funksjonshemming i utviklingsland. Vi operer spesielt i vanskelig tilgjengelige områder og jobber for bedre samfunnshelse, samt å forebygge og reversere unødvendige funksjonshemminger med enkle midler.
Tekst: Mette S. Fjeldheim Foto: Anette Wiig / Impact
Visste du at halvparten av verdens funksjonshemminger kunne vært forebygget? Eller at 800 000 av 1 milliard funksjonshemmede bor i fattige land? Dette ønsker Impact Norway å gjøre noe med.
Dette er fem slike viktige, innovative prosjekter:
1. Lifeline Express – verdens første sykehus på skinner
I India støtter vi det mobile sykeshusprosjektet, Lifeline Express, som er som et sykehus – men på togskinner. Seks jernbanevogner er bygget om til et «kirurgisk sykehus på hjul», noe som gjør det mulig å utføre et stort antall medisinske inngrep gratis for fattige mennesker i vanskelig tilgjengelig områder uten helsetilbud i India.
Siden oppstarten i 1991 har mer enn 600.000 funksjonshemmede i India blitt behandlet for unødvendige funksjonshemminger som klumpfot og ortopedi, mellomøreskader, grå stær, tannproblemer og splittet gane på Lifeline Express.
2. Jibon Tari – flytende sykehus i Bangladesh
IMPACT Norway har over lang tid støttet driften av Jibon Tari – sykehusbåten i Bangladesh, som gir fattige mennesker på landsbygden tilbake syn, hørsel eller bevegelighet ved hjelp av enkle kirurgiske inngrep.
Anslagsvis 16 millioner mennesker i Bangladesh har en funksjonshemming, hvorav de fleste bor på landsbygden uten tilgang til moderne helsefasiliteter. Jibon Tari bruker elvene i Bangladesh for å komme seg frem til mennesker som bor i vanskelig tilgjengelige områder, og utfører hvert år ca. 3.000 kirurgiske inngrep og over 25.000 polikliniske behandlinger.
I tillegg sender sykehusbåten ut team til nærområdene og underviser lokalbefolkningen i forebyggende helsearbeid. Dette forebyggende arbeidet omfatter ca 30.000 mennesker årlig.
Siden oppstarten i 1999 har mer enn 400.000 pasienter blitt behandlet på 26 forskjellige steder i landet.
3. The Lake Clinic – flytende klinikker på gigantsjøen Tonlé Sap
The Lake Clinic tilbyr gratis medisinsk behandling og helseopplysning til familier som bor i isolerte områder på Tonlé Sap-innsjøen og elvene omkring.
Kambodsja er et av verdens fattigste land, og Tonlé Sap-regionen er blant de fattigste i landet. Mangelen på grunnleggende kunnskap om sanitære forhold og hygiene er en av hovedårsakene til det omfattende behovet for medisinsk behandling i de flytende landsbyene. På grunn av lave inntekter, store avstander og høye bensinkostnader, bestemmer mange seg for å ikke søke medisinsk behandling. Derfor bringer TLC tjenestene direkte til dem.
Med fem flytende klinikker, to legeteam og en ny, hurtiggående båt, gir TLC helsetjenester til 9 landsbyer på Tonlé Sap-innsjøen og Steung Sen-elven. Kambodsjanske leger, sykepleiere, jordmødre og støttepersonell, samt i blant utenlandsk frivillig helsepersonell, reiser til klinikkene og tilbyr profesjonelle helsetjenester, poliklinisk behandling og tidlig påvisning av sykdommer, grunnleggende helseopplæring, tannhelsetjenester og henvisning til sykehus på land ved behov.
4. Ørekirurgi i Nepal
Fjellandet Nepal var et av IMPACT Norways første prosjektland, med støtte til både medisinsk utstyr og til gjennomføring av «camps» i avsides og meget vanskelig tilgjengelige områder.
Ofte har hørselsproblemer stått i fokus, og spesielt for barn i skolealder er dette en kritisk problemstilling. I løpet av 15 år er det gjennomført tusenvis av enkle kirurgiske inngrep i mellomøret for fattigfolk på landsbygden og på denne måten gitt dem tilbake hel eller delvis hørsel.
En fullastet 4WD med henger reiser i 2-3 dager – ofte i områder uten vei – og ved ankomst setter Impact Nepal opp sine telt, undersøker et stort antall personer, før det gjøres kirurgiske inngrep på de utvalgte. Etter en ca. 10 dager på camp, pakkes det sammen og leger og annet helsepersonell reiser hjem igjen.
5. Fistula-operasjoner i Tanzania
Impact Norway har initiert opprettelsen av fistula-senteret ved sykehuset Selian Lutheran Hospital i Arusha i Tanzania i Øst Afrika. Her organiseres og utføres operasjoner og spesiell etterbehandling av kvinner med fistula, en helseutfordring som rammer 50 000-100 000 kvinner hvert år. Mer enn 2 millioner kvinner i u-land lever med ubehandlet fistula.
Fistula er en graviditetsrelatert skade som kan oppstå i forbindelse med kompliserte fødsler uten tilgang til nødvendig medisinsk utstyr og pleie. Resultatet er store skader på fødselskanalen som blant annet kan føre til inkontinens, sterke smerter, infeksjoner og andre alvorlige medisinske tilstander.
I tillegg til det medisinske problemet, er det også sosiale stigma knyttet til problemet. Mange kvinner med fistula blir utstøtt av lokalsamfunnet på grunn av sterk lukt som følge av at de mister kontroll over urin og avføring. Fistula kan helbredes ved et kirurgisk inngrep og kan forhindres ved god fødselsomsorg.
Ønsker du å gi din støtte?
For å kunne utføre prosjektene våre er vi avhengig av å samle inn nok midler, og støtten vi får fra våre IMPACT-venner er derfor av uvurderlig betydning. Ønsker du å bidra? Det finnes mange måter å støtte IMPACT på.
Det er trygt å gi pengestøtte til Impact Norway:
Vi er registrert i Frivillighetsregisteret og Stiftelsesregisteret, og er godkjent av Innsamlingskontrollen. I tillegg er IMPACT Norway medlem av FN-Sambandet og samarbeidende organisasjon til Atlas-alliansen.
Gi din donasjon nå – klikk på knappen under.