Flytende grønnsakshager på Tonle Sap-innsjøen i Kambodsja
The Lake Clinic (TLC) har gjennom 2013 og 2014 overvåket ernæringstilstanden hos barn og deres familier i ulike landsbyer på Tonle Sap-innsjøen i Kambodsja gjennom undersøkelser og klinisk arbeid. Resultatene tegner en dyster statistikk; 2/3 av barn i skolealder er underernært, hvorpå så mye som 40 % er rammet av vekstretardasjon, som betyr at kroppen ikke utvikler seg normalt. Dette, i tillegg til konsekvenser som svekket immunforsvar og nedsatt læreevne, er noe disse barna kanskje må leve med resten av livet.
TEKST: MARLENE KARLSEN
Kambodsja er et lite land med mange mennesker, og mange lever i flytende landsbyer på det som er Sørøst-Asias største ferskvannsinnsjø; Tonle Sap-innsjøen. Mange flytende landsbyer ligger i veldig isolerte områder, og den gjennomsnittlige dietten består av ris, litt fisk (for de som har råd), og salt. På grunn av mangel på dyrkemark er det svært vanskelig for den ofte fattige befolkningen å få tak i grønnsaker.
Etter inspirasjon fra Bangladesh har Impact Norway i samarbeid med TLC, KIDS og Global Roots satt igang et pilotprosjekt med å sette opp flytende hager i Moat Klah på Tonle Sap-innsjøen for å forebygge feilernæring. Disse flytende hagene består av bambusstokker og hyacinter, en vannplante som ikke har noen kommersiell eller ernæringsmessig verdi, men heller truer framkomsten på innsjøen og dekker over gode fiskeområder.
Framgangsmåten er enkel; man bygger en ramme av bambusstokkene, som knytes sammen med tau. Deretter fylles denne med vann-hyacinter til det er 1m tykt (ca. 8-10 lag). Hyacintene trampes og slås ned, for å sørge for at strukturen blir så kompakt som mulig, samt gjør at den råtner fortere. Etter tre uker har strukturen dekomponert, og man kan begynne å plante og høste grønnsaker på samme måte som på land. Dette er en svært billig og effektiv måte å skaffe fruktbar jord på, til landsbyer som i utgangspunktet ikke har tilgang på det.
Gjennom året 2014 har ansatte i TLC undervist studentene om riktig ernæring og viktigheten av det, samt at de har gitt korte matlagingskurs. Dette har vært med å danne grunnlaget for det neste steget, hvor studentene får være med på å lage flytende hager fra bunnen av. I løpet av denne prosessen lærer de hvordan de ved bruk av enkle, naturlige materialer, kan få dyrkbar jord og muligheten til å dyrke grønnsaker.
Ved å rette dette prosjektet først og fremst mot barna, og gjøre læringen og kunnskapen til noe gøy, samtidig som det er livsnødvendig, legger vi deres framtid i deres egne hender. Kanskje vil de lære det videre til sine foreldre, og grønnsaksdyrking blir plutselig noe familiene begynner å livnære seg på, på lik linje med fisking. Effekten vil da bli en langsiktig endring i spise- og kostvaner som kan gå videre i generasjoner.
Målet er at med denne relativt enkle og billige kilden til sunn og næringsrik mat vil forbedre barnas helse og framtid gjennom riktigere ernæring. Dette vil forhåpentligvis resultere i at de tilbringer mer tid på skolen, og mindre tid på The Lake Clinic!