IMPACTs sykehustog Lifeline Express i India – verdens første sykehus på skinner – bruker jernbanenettverket for å komme seg ut til vanskelig tilgjengelige områder.
Seks jernbanevogner er bygget om til et “kirurgisk sykehus på hjul”. Dette gjør det mulig å utføre et stort antall medisinske inngrep for fattige mennesker som bor i vanskelig tilgjengelig områder uten helsetilbud i India. Helt gratis!
Siden oppstarten i 1991 har mer enn 1.000.000 funksjonshemmede i India blitt behandlet for unødvendige funksjonshemminger som klumpfot og ortopedi, mellomøreskader, grå stær, tannproblemer og splittet gane på Lifeline Express. Over 100.000 har fått livsendrende operasjoner.
Mer enn 100.000 medisinsk personale har bidratt med sine ferdigheter og på en kostnadseffektiv måte lagt et grunnlag for nye liv for tusenvis av funksjonshemmede. Konseptet har vist seg å være så effektivt at det har blitt duplisert med fire Lifeline Express tog i Kina og to i Sør-Afrika.
Utmerkelser
The Lifeline Express har mottatt en rekke utmerkelser inkludert United Nations’ Grand Award for Excellence in Public Service. Prosjektet og har blitt hedret av den Indiske regjeringen med utgivelsen av et nasjonal frimerke med bilde av Lifeline Express.
Se dokumentaren om sykehustoget Lifeline Express ” The Magic Train of India” fra BBC her.
Dashrath er døv, Bharat kan ikke gå, og babyen Shiva ble født med splittet leppe og ganespalte. Det finnes ikke noe tilgjengelig helsetilbud for dem, og de har heller ikke råd til operasjoner. Dette er historien om et veldig spesielt tog, IMPACTs Lifeline Express, også kjent som ‘Det Magiske toget’. Med to operasjonssaler, krever hvert prosjekt et team av frivillige leger, kirurger og sykepleiere til å utføre sine tjenester gratis. I fire uker følger kamerateamet prosjektet mens toget står på en stasjon midt i India. Lifeline Express forandrer livet til både pasienter og leger.
BBC, 6. juni 2012