Briller får nye ansikter i Kambodsja

Tekst: Aqib Chaudhry

v4aI fjor høst reiste optikere og frivillige fra organisasjonen Vision For All for å dele ut gamle briller til trengende i Kambodsja. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med The Lake Clinic, IMPACTs flytende klinikk i Kambodsja. Etter en god innsats sto resultatet klart: over 900 mennesker fikk nye briller etter synsundersøkelser og over 1000 mennesker fikk utdelt solbriller. I år skal IMPACT og VFA fornye samarbeidet og repetere fjorårets suksessreise.

Vision for All (VFA) består av frivillige deltakere i Norge som jobber for å ivareta et enkelt motto: ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. Dette utsagnet blir respektert gjennom prosjekter i totalt fem ulike land fordelt på tre kontinenter, i tillegg til årlige prosjektreiser. Felles for alle prosjektene er et mål om å hjelpe de hardest stilte delene av befolkningen.

Utgangspunktet for samarbeidet mellom IMPACT og VFA er Tonlé Sap-regionen i Kambodsja. Regionen utgjør et av de fattigste delene av et av verdens fattigste land. Vanskelig terreng og dyr transport er ofte årsaken til at mennesker bosatt i denne regionen ikke har muligheten til å reise ut til dyktig helsepersonell. Som et resultat kan enkle skader og sykdommer utvikle seg til stadier hvor de utgjør en reell trussel ovenfor liv og helse. IMPACT har i lengere tid drevet den flytende helseklinikken The Lake Clinic. Den spesielle helseklinikken kjemper seg gjennom skiftende vannstander og vanskelig terreng for å nå ut til beboere i lite tilgjengelige områder. Ved å stige om bord på The Lake Clinic sørger VFA for at også optikere når ut til landsbybeboerne som selv ikke har muligheten til å oppsøke helsetilbud.

Arbeidet mot synsskader er viktig i Kambodsja, hvor en usedvanlig høy andel av befolkningen over 50 år utvikler synsskader. Lang eksponering ovenfor sollyset er en utslagsgivende årsak til denne utviklingen. Hvis man tar tak i problemene i en tidlig fase kan man hindre utviklingen av permanente skader. Solbrillene som VFA deler ut oppfyller dette målet og er kosteffektive måter å stoppe utviklingen av synsskader. I tillegg til å ha med seg et stort antall briller i ulike størrelser og styrker, har VFA teamet også med seg utstyr som tillater dem å lage nye briller lokalt i samarbeid med lokale leverandører. Når prosjektreisen er fullført, etterlater VFA teamet seg utstyr og briller. På denne måten har innbyggerne ved Tonlé Sap innsjøen et varig helsetilbud, selv når optikerne må reise tilbake.

IMPACT er stolte av å kunne samarbeide med engasjerte mennesker i VFA. VFAs prosjekter sammenfaller godt med IMPACTs langvarige arbeid for å skape en verden uten unødvendige funksjonshemninger. Det kan fort bli fristende å vende tilbake til en liten revidert versjon av VFAs flotte motto: ingen kan hjelpe alle – men sammen kan vi hjelpe flere.

Slide

IMPACT Norway
Kontaktperson: Peter Daae
Adr.: c/o Daae, Olaf Bulls vei 5c, 0765 Oslo
Tlf.: (+47) 907 47 509
Org.nr: 983 141 021
contact@impactnorway.org

Personvern

Ønsker du å donere?
Du kan sette inn en donasjon på vår konto 6030.05.72068 eller med VIPPS 91182

Vi er medlem av

IFIO (International Federation of IMPACT Organisations)
FN-Sambandet
IK (Innsamlingskontrollen)
Lotteri- og Stiftelsestilsynet

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping