IMPACT Cambodia

IMPACT Cambodia  

IMPACT Cambodia (IC)  består av administrativt personale, samt 1 lege og 1 sykepleier. De samarbeider med lokale helsesentre i regi av regjeringen, og benytter seg derfor av allerede eksisterende lokale nettverk i provinsene. Hovedfokuset til IC ligger på ENT-behandling (ear, nose, throat), og det vanskeligste har vært å få leger til å ville gjennomføre øreoperasjoner. Grunnen til dette er at det er en vanskelig og meget detaljert operasjon – en minste feil kan skade øret for alltid. I 2008 kom kirgurger fra IMPACT Nepal og IMPACT Kenya hver tredje måned for å gjennomføre trening i øreoperasjoner for 6 ENT-leger på Phreah Ang Duong-sykehuset i Phnom Penh og 1 ENT-lege på Chey Chumneas-sykehuset i Takhmau. Siden 2010 har de kambodsjanske kirurgene vært i stand til å utføre operasjonene selv.

I løpet av et år gjennomfører IC i samarbeid med lokale helsesentre omtrent 400 operasjoner. Årsakene til at så mange har problemer med ørene er blant annet at de vasker seg med skittent vann og ikke renser ørene etter det, eller at de renser ørene med skadelige objekter  – eksempelvis kyllingfjær, tynne pinner, steiner osv. Siden barna ikke har blitt undervist i hva som kan være farlig for øret, har «putt rare ting inn i øret» blitt en vanlig lek. De har flere pasienter som kommer med biller, mark, osv som har laget seg bolig inni øret deres.

Når IC benytter seg at lokale helsesentre, betaler de $20 per dag til hver av legene. For hver operasjon gir de $60 til sykehuset. Omtrent 80 % av pasientene er ENT-pasienter. De resterende 20 % er gravide kvinner.

1000-days Programme

Anette Impact Cambodia HygieneFor 3 år siden 1000-days programme. Så langt har ca. 300 mødre vært del av programmet, som tilsvarer omtrent 100 hvert år. I 2013 var 120 mødre del av Mothers’ Club. Mothers’ Club-prosjektet skjer i de samme områdene / landsbyene som ENT-behandling. Så snart kvinnen er gravid rådes hun til å registrere seg for programmet, og bør helst registreres i løpet av den første måneden, og får oppfølging til babyen er 22 måneder gammel. Hvis hun er mer enn 5 måneder på vei, er det begrenset hva IC kan gjøre, men hun får delta i undervisningen IC tilbyr.      Hver måned gjennomgår de gravide kvinnene en grundig sjekk, og får også undervisning i ernæring og hygiene. IC gir ut gratis soyasaus, ris og olje til kvinnene (og deres familie) og lærer dem hvordan de enkelt kan variere kosten med enkle råvarer. I tillegg har landsbybeboerne blitt oppfordret til å lage egne grønnsakshager – mer frukt og grønnsaker til dem selv i tillegg til høyere inntekter.

Tradisjon og mangel på kunnskap er en av vanskelighetene som både landsbyboerne og IC står overfor. For eksempel er det vanlig med brennende kull under den gravides seng for å holde henne og babyen varme. Dette er både brannfarlig og farlig for lungene. Når babyen er på vei ut, er det vanlig at den eldste kvinnen i landsbyen «assisterer» og begynner å trekke i babyen – enten om det er hodet eller føttene som kommer først. Navnestrengen blir kuttet med det som er tilgjenelig, det seg være et skittent barberblad eller en kjøttkniv, og for å stoppe blødningen presses tobakk mot såret. Hvis babyen blir født uten å puste, noe som skjer ganske ofte, regnes babyen som død, selv om det er enkelt å behandle dersom man vet hvordan det skal gjøres. Rundt 57 % av alle fødsler i Kambodsja foregår i egne hjem. Det er flere grunner til at dette tallet er så høyt. For det første er det vanskelig å komme seg frem. Variasjoner i vannstanden har ikke bare innvirkning på folk som bor på innsjøen, men hele landet. Sambo fortalte om kvinner som måtte reise først med båt fra sitt hus, til en landevei, så forsøke å finne en motorsykkel som kunne bringe henne videre, for så å finne en ny båtsjåfør for å komme seg på andre siden av elven og derfra måtte komme seg videre til helsesenteret. Ikke bare tar det mye tid, men det koster også mye penger.

Sambo var selv ute på et lokalt helsesenter i Chnok Trou, og sa «I saw two boats with babies delivered the night before. They were not delivered with our medical staff, though». Disse babyene hadde blitt født hjemme. Mødrene forklarte det med at de har for mye ansvar hjemme, og følte at de ikke kunne være hjemmefra mer enn én dag. IC anbefaler kvinnene til å bli i hvert fall 2 døgn i tilfelle komplikasjoner skulle oppstå. Sambo har spurt flere av kvinnene som kommer med «unnskyldninger» for å reise hjem tidligere: «So if you go back now and something happens, what will you do?». Dette har tydeligvis overbevist flere av dem til å bli et par dager ekstra. Gjennomsnittlig ser de omtrent 4 nødssituasjoner årlig. Komplikasjoner, hjertefeil eller høyt blodtrykk er de vanligste årsakene.

Mobile Klinikker

Anette Impact Cambodia Bantea MeancheyI Kambodsja er mennesker spredt utover hele landet, og et av hovedproblemene for IC er derfor å nå de som trenger hjelp – eller for dem som trenger hjelp å nå IC. Hittil har de tilbudt screening i pagodaer, skoler osv. Ifølge Sambo er et av målene for fremtiden å opprette en mobil klinikk – «so that we can bring the hospital to them». Hun ønsker å legge fokuset på Kandal-provinsen. Her er ENT-behandling ikke-eksisterende og det er svært få helsetjenester tilgjengelig. Barnedødelighet er høyere i dette området enn andre steder i Kambodsja. Det IMPACT Cambodia ønsker er å ha en minibuss som fungerer som en mobil klinikk, slik at de kan tilby tjenester som fokuserer på øyne, nese og graviditet. For ørebehandling vil sykehus være nødvendig, men Sambo ser ikke bort i fra at minibussen kan brukes som en «taxi» (tilsvarende TLC-4) til sykehus dersom de har penger tilgjengelig. Dersom dette prosjektet ville blitt en realitet ville det vært ønskelig å tilby de mobile klinikkene 2 uker i måneden, men mulighet for utvidelse.

Slik som situasjonen er nå, tror hun at de er nødt til å kutte ned på prosjektet: «We have to reduce our mission, although we don’t want to» sa hun. Noen ganger når de drar til en provins, har de budsjett til å behandle omtrent 100 personer. Plutselig har de 800 som står i kø. I stedet for å si nei til de ventende, går de heller i underskudd.

For 2014 ønsker Sambo å fortsette å tilby trening til lokale kirurger slik at de kan fortsette uten IC (de vil heller støtte de lokale kirurgene enn å rekruttere egne), og de ønsker å finne en partner innen legemiddelindustrien siden medisinkostnadene er høye.

Anette Impact Cambodia Ear 20. mars var IC i samarbeid med Preah Ang Duong-sykehuset på ENT screening i Banteay Meanchey-provinsen. 803 pasienter fikk behandling der og da, og 241 av pasientene som lider av kronisk mellomørebetennelse har fått henvisning for øreoperasjon på Preah Ang Duong.

 

Mer informasjon:

www.impactcambodia.org

Slide

IMPACT Norway
Kontaktperson: Peter Daae
Adr.: c/o Daae, Olaf Bulls vei 5c, 0765 Oslo
Tlf.: (+47) 907 47 509
Org.nr: 983 141 021
contact@impactnorway.org

Personvern

Ønsker du å donere?
Du kan sette inn en donasjon på vår konto 6030.05.72068 eller med VIPPS 91182

Vi er medlem av

IFIO (International Federation of IMPACT Organisations)
FN-Sambandet
IK (Innsamlingskontrollen)
Lotteri- og Stiftelsestilsynet

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping