Flytende klinikker i Kambodsja

The Lake Clinic er et prosjekt i Kambodsja som består av en håndfull flytende klinikker og spesiallagde båter. Klinikkene tilbyr ulike helsetjenester til 9 landsbyer på Tonlé-Sap-innsjøen og Steung Sen-elven. Prosjektet har vært i omløp siden 2007 og gir behandling til over 20 000 mennesker i året.

TEKST: AQIB CHAUDHRY // FOTO: THE LAKE CLINIC

Drastiske endringer i vannstanden skaper utfordringer for de 1,2 millioner menneskene som bor rundt Tonle Sap-innsjøen og de nærliggende elvene. På sitt høyeste kan innsjøen nå 10 meter, for å deretter krympe ned til 1 meter et par måneder senere. Høye vannstander og stigende bensinpriser fører til at færre mennesker velger å oppsøke medisinsk hjelp ved sykdom. Transport er ingen billig affære i et av verdens fattigste land. Sykdom kan få lov til å utvikle seg til et alvorlig nivå – rett og slett fordi det blir for dyrt å kjøre ned til sykehuset.

Samtidig som færre oppsøker profesjonell medisinsk hjelp faller det generelle kunnskapsgrunnlaget for helse og ernæring. Dette kan i verste fall føre til at de mest avsidesliggende landsbyboerne faller utenfor helsesystemet. Over tid kan dette føre til at grunnleggende informasjon om sanitære forhold og ernæring forsvinner. En slik utvikling vil forverre en situasjon hvor mange allerede lider av sykdommer som skyldes lite kunnskap og dårlige rutiner. Spesielt barn vil komme i faresonen, ettersom ernæringsmangler og dårlig kosthold har store innvirkninger tidlig i livsløpet.

Avsidesliggende landsbyer har ingen andre helsetilbud en The Lake Clinic (TLC)
Avsidesliggende landsbyer har ingen andre helsetilbud enn The Lake Clinic (TLC)

The Lake Clinic bygger på et mål om å kunne hjelpe alle mennesker, uavhengig av sted, vær og sesong. Det viktigste er å nå ut til mennesker som ellers ville blitt isolert. Hovedarbeidet til klinikken innebærer å tilby helsetjenester, eventuelt henvise til større sykehus ved behov og sørge for transport. I tillegg vektlegges gjennomføring av diverse undervisningsopplegg som skal sørge for at landsbyboerne får en bedre forståelse av egen helse.

For å gjennomføre prosjektet har det blitt tatt i bruk fem flytende klinikker og en hurtiggående båt, i tillegg til ad-hoc løsninger som innebærer kraftige overhalinger av lokale båter for å gjøre dem i stand til å gjennomføre medisinske oppgaver etter behov. Teamet som arbeider på The Lake Clinic møter stadig nye utfordringer, som for eksempel stor ulikhet i vannstand fra år til år eller rekordvarme. Det gjør at fartøyene må tilpasses et stadig mer svingete miljø. Da er det til stor hjelp at trofaste bidragsytere og lokal ekspertise kan slå seg sammen og sørge for kreative løsninger som trosser naturen.

På dette tidspunktet gjennomføres flere ulike prosjekter, blant annet «Helping Babies Breathe» (HBB) som skal senke barnedødeligheten, og «Clean Water» som skal gi rent vann ved hjelp av ulike typer filtre. Disse prosjektene krever endringer på atferdsnivå, ettersom landsbyene må aktivt overbevises om at det finnes bedre alternativer enn de tradisjonelle. Dette legger opp til en langvarig oppfølging av landsbyene og periodiske evalueringer av fremgangen.

Helping Babies Breathe-prosjektet jobber for å redusere barnedødeligheten på innsjøen.
Helping Babies Breathe-prosjektet jobber for å redusere barnedødeligheten på innsjøen.

The Lake Clinic har hatt stor fremgang siden 2007 og har behandlet tusenvis av pasienter. Klinikken har blitt utviklet etter inspirasjon fra liknende IMPACT prosjekter i India og Bangladesh.

Les mer om The Lake Cinic her.

Les mer om hvordan vannstanden på Tonle Sap-innsjøen i Kambodsja endrer seg drastisk gjennom året, og få et innblikk i de utfordringene dette bringer med seg for både for menneskene som bor der,  og for The Lake Clinic (TLC) som tilbyr gratis medisinsk behandling og helseopplysning til fattige familier som bor i isolerte områder på innsjøen og elevene omkring her.

Les mer om de flytende grønnsakhagene her.

Slide

IMPACT Norway
Kontaktperson: Peter Daae
Adr.: c/o Daae, Olaf Bulls vei 5c, 0765 Oslo
Tlf.: (+47) 907 47 509
Org.nr: 983 141 021
contact@impactnorway.org

Personvern

Ønsker du å donere?
Du kan sette inn en donasjon på vår konto 6030.05.72068 eller med VIPPS 91182

Vi er medlem av

IFIO (International Federation of IMPACT Organisations)
FN-Sambandet
IK (Innsamlingskontrollen)
Lotteri- og Stiftelsestilsynet

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping