Flytende legekontorer i Kambodsja


The Lake Clinic – Flytende klinikker på gigantsjøen Tonlé Sap

The Lake Clinic (TLC) tilbyr gratis medisinsk behandling og helseopplysning til familier som bor i isolerte områder på Tonlé Sap-innsjøen og elvene omkring. Kambodsja er et av verdens fattigste land og Tonlé Sap er én av de fattigste regionene, i tillegg byr klimaet på mange utfordringer. Mangelen på grunnleggende kunnskap om sanitære forhold og hygiene er en av hovedårsakene til det omfattende behovet for medisinsk behandling i de flytende landsbyene.

På grunn av lave inntekter, store avstander og høye bensinkostnader, bestemmer mange seg for å ikke søke medisinsk behandling. TLC leverer forutsigbare og trygge helsetjenester til innbyggerne på Tonlé Sap. Med fem flytende klinikker, to legeteam og en hurtiggående båt, gir TLC helsetjenester til 9 landsbyer på innsjøen og Steung Sen-elven. Helsepersonell reiser til klinikkene og tilbyr profesjonell medisinsk behandling, grunnleggende helseopplæring og tannlegetjenester. Det henvises også til sykehus på fastlandet ved behov.

Historie

The Lake Clinic ble stiftet av Jon Morgan i 2007, og et år senere startet samarbeidet mellom TLC og IMPACT Norway. Den gang ble klinikkene holdt hjemme hos en privat familie i landsbyen legeteamet besøkte. På grunn av mangel på utdanning i området, ble det i 2009 satt i gang et prosjekt kalt ‘Village Health Volunteers’. Dette går ut på at en eller to frivillige fra hver landsby samles til et helgeseminar i The Lake Clinics kontor i Siem Reap, og får undervisning i blant annet hygiene, ernæring og graviditet. Deretter drar de hjem og underviser videre til de andre i landsbyen. En slik gradvis endring i atferdsmønster er til nytte både for dem selv og The Lake Clinics ansatte.

I begynnelsen av 2013 ble klinikkene utplassert i fem landsbyer. I november samme år ble IMPACTs nye kombinerte taxi- og ambulansebåt, ‘TLC-4’, sjøsatt. Den helt spesielle båten, også kalt ‘The Taxi’, er designet i Norge med tanke på å sikre en hurtig, trygg, og støysvak transport av helsepersonale og utstyr til/fra IMPACTs flytende helsestasjoner og poliklinikker. Med bredde på 3,5 meter og skrog som er ca. 9 meter langt, er den et flott syn der den tar seg frem overalt, enten det er lite eller mye vann, trange passasjer, eller kraftig uvær. Katamaran-skrogene i glassfiber skal hver ha en 110 hk ”marinert” diesel-motor, og ved behov, fungere som en hurtiggående ambulansebåt inn til de større sykehusene på land.

Les mer på denne lenken: 
Flytende legekontorer i Kambodsja